Möt Cecilia – En av våra Euromekaniker

”Intresset för teknik är den röda tråden”

Det vi gör som ingenjörer kan ofta vara svårt att berätta om, och det händer ofta att jag måste förklara för någon hur en specifik process eller lösning funkar. Då är det bra att inte gräva ner sig i detaljer utan istället ställa frågor och fiska efter vad de vet, och sedan anpassa budskapet efter den man pratar med. När jag lyckas förklara nyttan och lösningen på ett enkelt och tydligt sätt blir kunden tryggare och får stort förtroende för vårt arbete.

Intresset för teknik har nog alltid funnits där, så att välja den tekniska inriktningen när jag började läsa var naturligt. Det blev tekniskt program på gymnasiet och sedan vidare till Chalmers där valet föll på teknisk fysik. Jag läste mot slutet en inriktning som då var helt ny som kallades för teknisk kommunikation. Den inriktningen har varit värd sin vikt i guld. Det vi gör som ingenjörer kan ofta vara svårt att berätta om, och det händer ofta att jag måste förklara för någon hur en specifik process eller lösning funkar. Då är det bra att inte gräva ner sig i detaljer utan istället ställa frågor och fiska efter vad de vet, och sedan anpassa budskapet efter den man pratar med. När jag lyckas förklara nyttan och lösningen på ett enkelt och tydligt sätt blir kunden tryggare och får stort förtroende för vårt arbete.

I mitt tidigare arbetsliv har jag haft en lång rad olika roller. Först inom It-bolag och storbolag med en mängd olika roller, och senare inom mindre start-ups. Men längtan till det tekniska hantverket styrde mig tillbaka till en mer kundnära teknisk roll och då hittade jag Euromekanik. Här ansvarar jag främst för utlastning och nivåmätning. För mig är det viktigt att ha en stor bredd och variation i mitt arbete. Jag arbetar med hela kedjan från beräkning till försäljning till driftsättning och service.

Jag upplever att kunderna uppskattar att ha en relation med en tekniskt kunnig person som följer projektet hela vägen in i mål. Att jag som sålt lösningen också är med till driftsättning och service, det stärker banden mellan oss och kunden.

Just nu arbetar jag intensivt med ett av de mest synliga projekten i vår bransch: Siemens Energys vätgasprojekt i Finspång. Jag är projektledare och samordnar produkter från tre leverantörer och håller ihop hela projektet från vår sida. Detta är ju ett av de mer spännande vätgasprojekten som byggs i Sverige och jag är stolt att säga att vi ligger väldigt långt fram i engineering-lösningen.

Att vi lyckas gå i mål med många tekniskt avancerade projekt tror jag har att göra med inställningen bland kollegorna.  Alla är engagerade i det de gör. Alla är hjälpsamma och vill verkligen göra ett bra jobb!